LJUBLJANA COFFEE FESTIVAL | 20 – 21 SEPTEMBER | MESTNI MUZEJ | GOSPOSKA 15, 1000 LJUBLJANA
LJUBLJANA COFFEE FESTIVAL | 05 – 06 OKTOBER | MESTNI MUZEJ | GOSPOSKA 15, 1000 LJUBLJANA

COMPETITION

LATTE ART THROWDOWN

PRAVILNIK

POTEK TEKMOVANJA

Latte Art tekmovanje poteka ena na ena na izpadanje, od 12 tekmovalcev jih gre v naslednji krog 6 zmagovalcev in dva najboljša poraženca po točkah.

V prvem krogu tekmovalci rišejo v velike skodelice (latte) – 12 tekmovalcev
V drugem krogu tekmovalci prav tako rišejo v velike skodelice (latte) – 8 tekmovalcev
V polfinalu tekmovalci rišejo v srednje skodelice (cappuccino) – 4 tekmovalci
V finalu tekmovalca rišeta v majno skodelico (espresso) – 2 tekmovalca

V prvem in drugem krogu tekmovalci rišejo enega od treh osnovnih vzorcev: srce, tulipan ali roseta v dve skodelici, eno najboljšo postavijo pred sodnika. V polfinalu in finalu se trem osnovnim vzorcem doda vzorec labod.
Organizator tekmovanja bo pred začetkom tekmovanja izžrebal vrstni red tekmovalnih parov v prvem krogu in pred vsakim naslednjim krogom. Zmagovalec vsakega para gre v nadaljevanje tekmovanja, dokler ne ostaneta le še dva tekmovalca, ki odločata o zmagovalcu.

Tekmovalec ima 3 minute časa za pripravo izžrebanega vzorca in 2 minuti da pospravi prostor. Razlito mleko se obravnava kot napaka. Ko tekmovalec postavi skodelico pred sodnika in dvigne roko se tekmovalni čas ustavi. Nato ima 2 minuti da prostor očisti.

Vsak tekmovalec ima na izbiro vrčke za mleko različnih volumnov (0,25l, 0,5l in 0,75l), ki jih priskrbi organizator. Tekmovalec si lahko svoje vrčke za mleko prinese s seboj.

Tekmovalec mora uporabiti kavo Stow Coffee – Red Carpet Blend in mleko generalnega spoznorja tekmovanja Professional Barista Mleko, Ljubljanske Mlekarne.

Ocenjevanje

Tekmovanje bosta sodila dva sodnika. Ocenjenjevanje bo potekalo v petih kategorijah s točkovanjem od 1 do 5. V kolikor se tekmovalcu mleko razlije in/ali postreže sodniku umazano skodelico, se mu odbijeta 2 točki na skodelico.

Ocenjuje se:

  • Enakost in ujemanje vzorca
  • Simetrija vzorcev
  • Kontrast vzorcev
  • Čistost linij